Új játékvezetési elveket fogalmazott meg az UEFA

2023. július. 31., 07:47   |    

Új játékvezetési elveket fogalmazott meg az UEFA

Az Európai Labdarúgó-szövetség részletes iránymutatást adott közre az induló szezon kapcsán. A szabályok ugyan nem változnak, az alkalmazás terén határozott és következetes fellépést vár el az UEFA.

Talán a legfontosabb kérdés a kellő tisztelet megadása a játékvezető (és minden sportszakember) irányába. Éppen a májusi, budapesti Európa-liga-döntőn tapasztalt edzői véleménynyilvánítás jeleneteit is bemutatva, annak fontosságát emeli ki az UEFA oktatóanyaga, hogy a tiszteletet nélkülöző reakciók esetén ne maradjon el az azonnali sárga lapos figyelmeztetés. Elérkezett a tisztelet ideje! – összegzi a szakanyag a labdarúgás megítélésének javulása célzó intézkedéscsomag bevezetőjében.

Az elmúlt években több alkalommal változott a kezezésre vonatkozó szabályozás is. Ezen a területen az UEFA-anyag konkrét példákkal mutatja be, milyen esetekben milyen szankciót kell alkalmaznia a játékvezetőknek. Például a nem szándékos, de büntetőt eredményező kezezések esetében sárga lapot nem kell felmutatnia a bírónak, és abban is világos állásfoglalást tett az UEFA, hogy a játékos saját testéről a kezére pattanó labda nem minősül kezezésnek, szabálytalanságnak.

Az UEFA iránymutatása itt olvasható

Szintén apró módosításokat hajtott végre a legmagasabb szabályalkotó testület, az IFAB. Ezen újdonságok magyar nyelven is elérhetők.

A fentieket a magyar játékvezetők a hazai és nemzetközi porondon működve is figyelembe veszik, alkalmazzák.


Letölthető dokumentumok


További hírek

Bajnokság
Elkezdődött az V. Aranycsapat Kupa

Értesítők, információk

2018-03-19 15:21:22

18. hivatalos értesítő

Szponzorok