Khéner László: sosem dőlhetünk hátra, mindig van hova fejlődni

2016. december. 30., 12:10   |    

Khéner László: sosem dőlhetünk hátra, mindig van hova fejlődni

- Összességében miként értékeli a 2016-os évet? Azt gondolom, hogy összességében jó évet zárt a magyar labdarúgás. Az Európa-bajnokságon való szereplés nagy örömöt okozott az egész nemzetnek. Elmondhatjuk, hogy megyei szinten is sikerült előre lépnünk. Tovább nőtt az igazolt labdarúgók száma - az öt év alatt  4800-ról 7500 főre -, elindítottuk az U18 és U16-os női bajnokságot, az öregfiúk bajnokság létszáma is bővült. A grassroots területekre is kiemelt figyelmet szentelünk, ezért nagy siker, hogy bővül a Bozsik programban résztvevő intézmények száma, valamint  a középiskolások labdarúgó tornáján, a Fair Play Cup-on  országos viszonylatban a harmadik helyen állunk. Szabolcs és Bács-Kiskun megye után nálunk nevezett be a legtöbb középiskola, ami nagyon szép eredmény. Az élet mindig új kihívás elé állít bennünket, hiszen a megyei versenyrendszert a nyáron át kellett szerveznünk, mert nem volt meg a 16 megyei I. osztályú csapat.  Végül 14 együttes indult az  első osztályban, így a 26 fordulós alapszakasz után a sportszervezetekkel történő egyeztetés alapján rájátszással fejeződnek be a küzdelmek. Ez kihatással lesz az alacsonyabb osztályokra is, hiszen így ott is több feljutó lesz 2017 nyarán. Összességében elmondhatom, hogy izgalmasak a bajnokságok, biztos vagyok benne, hogy a tavasszal nagy küzdelem lesz a dobogós helyezésekért, érdemes lesz figyelemmel követni a megyei mérkőzéseket. - Érezhetően hatással van az utánpótlás korú játékosokra az, hogy negyvennégy év után kijutott az Eb-re a válogatott? Motiváltabbak, lelkesebbek? - Egészen biztosan pozitív hatása van. A legjobban abban mérhető, hogy már nemcsak Ronaldo és Messi mezben látjuk a gyerekeket, hanem bizony büszkén viselik a Dzsudzsák, Szalai, Nagy Ádám, vagy más válogatott játékosok mezeit. Nagyon jó dolognak tartom azon törekvést, hogy az NB I-ben is minél több hazai nevelésű játékos lépjen pályára, hiszen ezek a srácok lehetnek a gyerekek példaképei. - Mi a helyzet a női labdarúgással és az öregfiúk bajnoksággal? - Mindkét területen fejlődtünk 2015-höz képest. A női labdarúgásban óriási potenciál van, amit szeretnénk megragadni. Szerencsére egyre több megyei sportszervezet tartja fontosnak a női focit, így idén már U18 és U16-os bajnokságot is sikerült indítanunk. Célunk, hogy néhány éven belül önálló felnőtt bajnokságot is tudjunk indítani megyénkben. Szeretném külön megköszönni Józsa Sándor munkáját, aki nagyon sokat tesz megyénkben a női labdarúgás népszerűsítéséért. Az öregfiúk bajnokság is egyre népszerűbb, már 13 sportszervezet vetélkedik a bajnokságban. Bízunk benne, hogy ez a szám a jövőben tovább emelkedik és akkor talán két csoportos területi bajnokságot is szervezhetünk a jövőben.
- Mi várható a hagyományos, szakmai napon februárban? - Mint minden évben, így 2017-ben is megrendezzük szakmai napunkat, ez 2011 óta így van. Az előadók még szervezés alatt vannak, de azt leszögezhetem, hogy februárban is neves előadók várhatók. - Utaznak-e korosztályos csapataik külföldi tornákra jövőre? A jövő évben mi látjuk vendégül a német Rajnai Labdarúgó Szövetség U15 és U14-es csapatait, valamint a galántaiak gárdáját, így jövőre is nemzetközi mérkőzéseket játszhatnak válogatottaink. Egyik évben mi utazunk, a másik évben pedig mi vagyunk a vendéglátók, ez már hagyományosan így van. - Január 1-jétől új ügyviteli rendszere lesz az MLSZ-nek. Milyen változások várhatók? - Az új ügyviteli rendszert (rövidítve IFA) a sportszervezetek munkájának könnyítése miatt hozzuk létre. Egy modernebb rendszer lesz, amelynek célja, hogy mindent elektronikusan, a rendszeren keresztül tudjanak intézni a sportvezetők. Januárban kollégáimmal oktatásokat fogunk tartani a megyei sportszervezetek ügyintézőinek. - Milyen tervek, újítások várhatóak jövőre? - Nagy kihívások előtt állunk, hiszen több változás is várható 2017-ben. Az ügyviteli rendszer bevezetésén kívül elindul az új regionális képzési rendszer. Várhatóan a nyárig elkezdjük az amatőr sportvezetők képzését, amelynek én vagyok a projektfelelőse. Érdekes lesz, hogy hogyan alakul a 2017/18-as bajnokság, kik lesznek a feljutók és kiesők, hány csapatos megye I. osztályú bajnokság indul. Az igazgatóság minden eshetőségre felkészül. Jövőre lesz 25 éves a német partnerkapcsolat, így jubileumhoz érkezünk. Amatőr felnőtt válogatottunk jövő ősszel részt vesz a megyeválogatottak tornáján, szeretnénk jól szerepelni és bejutni újra az ország legjobb nyolc csapata közé.
- Érezhetően kevés a játékvezető. Mit lehet tenni annak érdekében, hogy ez változzon? - Sajnos országos tendencia, hogy évről évre egyre kevesebb a játékvezető. Magyarországon az elmúlt négy évben 1000 fővel csökkent a játékvezetők száma. Nálunk sem jobb a helyzet, a jelenlegi 85 aktív játékvezetői létszámhoz még legalább 30 fő szükséges lenne. A csapatlétszám, a mérkőzésszám évről évre emelkedik, így még több játékvezetőre van szükségünk. Az igazgatóság minden fórumon hirdeti a tanfolyamot, plakátok készültek, a médiumokban is hirdetjük, sajnos ennél többet nem tehetünk. Vonzóvá kell tenni a játékvezetést, akkor talán nem lasszóval kell majd fogni a tanfolyamra jelentkezőket. Ehhez természetesen a közegnek is változnia kell. - A TAO rendszer 2011 óta működik. Miben látható a legnagyobb fejlődés megyénkben? - A legnagyobb fejlődést az infrastruktúra terén tapasztalok. A megyei klubok 2/3-a ad be TAO-s pályázatot és a támogatási igény felét infrastruktúrális fejlesztésekre használják fel. 2012 óta 20 sportszervezet öltözője újult meg, és 25 sportszervezetnél végeztek pályafelújítási munkálatokat. A fejlesztésekre a jövőben is lehetőségük lesz a kluboknak, így innen is bátorítom őket, hogy adják be TAO pályázataikat 2017 tavaszán.
- Milyen teljesítményt nyújtottak az utánpótlás korosztályos válogatottak idén? Elégedett volt? - Korosztályos válogatottjaink teljesítménye folyamatosan javul, idén is színvonalas mérkőzéseket játszottunk a német és galántai korosztályos válogatottakkal, ami mind-mind a játékosok fejlődését szolgálják. Az U19-eseknél és az U16-ban pedig egy évben kétszer regionális tornán vesznek részt gyerekeink, ahol szintén sikereket értek el, hiszen az U16-ban kétszer jobbnak bizonyultak Fejér és Veszprém megye válogatottainál.   - Mely területeken kell még előrelépnünk megyei szinten? - Természetesen sosem dőlhetünk hátra, mindig van hova fejlődni. A gyerekek képzése terén nagyon sok teendőnk van még. Fontos, hogy minél több elhivatott, pedagógiai érzékkel megáldott edző foglalkozzon a gyerekekkel. Minden évben indítunk Grassroots C edzői tanfolyamot megyénkben, de sajnos még mindig nincs meg a megfelelő számú szakember. A sportvezetők képzését is fontosnak tartom, hiszen a labdarúgás is egy folyamatosan fejlődő sportág, így innovatív vezetőkre van szükség. A játékvezetés szintén egy olyan terület, ahol beavatkozásra van szükség, hiszen ezt a létszámcsökkenést meg kell állítanunk.
- Megnyerték az igazgatóságok között rendezett tornát a kollégákkal. Nagy előrelépés, hiszen tavaly az utolsó helyen végeztek. Második éve rendezik meg a megyei igazgatóságok labdarúgó tornáját. A megyei igazgatóság főállású alkalmazottjai, elnökségi és bizottsági tagjai mérik össze tudásukat. Tavaly pont nélkül zártunk, de idén nagyon szervezetten, koncentráltan játszva megnyertük a tornát. Itt is szeretnék köszönetet mondani a csapat tagjainak, hiszen a hétvégéjüket feláldozva, nagyon motiváltan játszottak az egész torna alatt. Szerencsére elmondhatjuk, hogy a megyei igazgatóság dolgozói nagyon jó közösséget alkotnak, ez nagy mértékben hozzájárult a sikerhez.  Most egy évig nálunk van a vándorkupa és készülünk a jövő decemberi Csongrád megyei tornára. Sportsikerekben és megyei gólokban gazdag Boldog Új Évet kívánok minden labdarúgást szerető embernek!  

További hírek

Általános
Eredményesen zárult a szakmai nap

2018-02-25 08:24:37

Eredményesen zárult a szakmai nap

Több neves fellépő bővítette a megyei szakemberek tudásanyagát.

Általános
Évzárót tartott a szövetség

2017-12-16 08:35:33

Évzárót tartott a szövetség

Jó hangulatú vacsorával és beszélgetéssel zárult a 2017-es esztendő.

Értesítők, információk

2018-03-19 15:21:22

18. hivatalos értesítő

Szponzorok