Gálával ünnepelték a huszonöt esztendős német-magyar futballszövetséget

2017. október. 20., 14:10   |    

Gálával ünnepelték a huszonöt esztendős német-magyar futballszövetséget

A német Rajnai Labdarúgó Szövetség és az MLSZ Komárom-Esztergom Megyei Igazgatóság (elődje a Komárom-Esztergom Megyei Labdarúgó Szövetség) 1992-ben kötöttek partnerkapcsolatot. Solymos Tibor és dr. Theo Zwanziger, akkori elnökök írták alá a két szövetség közötti szerződést. A jubileum alkalmából tíz fős német delegáció, Walter Desch rajnai elnök vezetésével érkezett megyénkbe.

A német Rajnai Labdarúgó Szövetség és az MLSZ Komárom-Esztergom Megyei Igazgatóság (elődje a Komárom-Esztergom Megyei Labdarúgó Szövetség) 1992-ben kötöttek partnerkapcsolatot. Solymos Tibor és dr. Theo Zwanziger, akkori elnökök írták alá a két szövetség közötti szerződést. A jubileum alkalmából tíz fős német delegáció, Walter Desch rajnai elnök vezetésével érkezett megyénkbe. Pénteken Komáromban vendégeskedtek, ahol dr. Molnár Attila polgármester, és Horváth Gyula elnökségi tag fogadta a meghívottakat a városházán. Itt bepillantást nyerhettek a komáromi sportéletbe. Szombaton Budapesten, a Szent István Bazilikában megkoszorúzták Puskás Ferenc, Grosics Gyula és Buzánszky Jenő sírját, majd parlamenti látogatáson vettek részt.

A jubileumi ünnepséget Tatán a Gottwald Hotelben tartották, ott ahol huszonöt éve írták alá a partnerkapcsolati szerződést. A gálán egy perces néma csenddel emlékeztek meg azokról a sporttársakról, akik már nem lehettek jelen. A programon elsőként dr. Kancz Csaba megyei elnök beszédében azt hangsúlyozta, örömteli, hogy mindkét oldalról sokan megtisztelték jelenlétükkel a rendezvényt, azokkal ünnepelhetnek együtt, akik nagyon sokat tettek azért, hogy ez a kapcsolat ilyen gyümölcsöző legyen a mai napig is. - Huszonöt esztendő egy fiatalember életében is mérföldkő, hiszen lezárulnak a diákévek, immár „fiatal felnőttkorba” lépett ez az együttműködés is - mondta dr. Kancz Csaba. - Több mint huszonöt évvel ezelőtt megszűntek a határok, amely új esélyt adott arra, hogy a fiatalok kapcsolatba kerüljenek egymással. Fontos, hogy az ifjak ne csak a pályán rúgják a bőrt, hanem tapasztalatot cseréljenek, megismerjék egymást, országaik kultúráját, nyelvét, hagyományait. De jó alkalmat jelent a szakembereknek a futball taktikájáról, technikájáról, új módszereiről szóló konzultációkon való jelenlét is. De nemcsak a vezetők lettek barátok, hanem az elnökség tagjai között is több szoros kapcsolat köttetett. A partnerkapcsolatban résztvevőkkel különböző életutakat ismerhettünk meg az összejövetelek, kirándulások, nemzetközi trénerképzések, egy-egy nívós, élvonalbeli mérkőzés alkalmával. Köszönet illeti dr. Theo Zwanzigert, a Rajnai Labdarúgó Szövetség, majd a Német Labdarúgó Szövetség egykori elnökét, illetve Walter Desch urat is, a Rajnai Labdarúgó Szövetség jelenlegi vezetőjét, hiszen bármikor jártunk Németországban, az ott átélt vendégszeretet, a barátság, amellyel fogadtak minket és az átélt vidámság, mindig különleges élményt nyújtott mindannyiunknak. Bízom benne, hogy mi is meg tudtunk mutatni többet, és mélyebben történelmünkből, mindennapjainkból, természetesen labdarúgásunkból is, és a következő generációnak később átadva, ugyanolyan értéket jelent majd, mint számunkra is - tette hozzá az elnök.

Walter Desch, a Rajnai Labdarúgó Szövetség elnöke ünnepi beszédében szintén visszaemlékezett az elmúlt negyedszázad emlékezetes momentumaira. Kiemelte Hans-Peter Schlössler, a Rajna-Pfalz Tartományi Sportszövetség egykori főügyvezetőjének közbenjárását, aki a ’90-es évek elején számos sportágat keresett meg tartományukban, hogy ilyen sportkapcsolatok létesülhessenek, a futball tekintetében pedig igencsak mély kötelékek jöttek létre végül, ami most is remekül működik. De említést tett Rolf Weilernek, a Rajna-Pfalz Tartomány Sportszövetségének korábbi elnökének és a sajnos időközben elhunyt Toni Kahl, tiszteletbeli elnök kiemelkedő szerepéről is.

Walter Desch leszögezte, ebben a huszonöt évben csaknem hétszáz ifjú futballista találkozott egymással a tornákon a két országban. Külön köszönettel illette Hoffmann Józsefet is, hiszen tevékenységének, szervezésének köszönhetően mindig sikeresen zajlottak le ezek a találkozók. Történelmi pillanatnak nevezte azt is, amikor 1994-ben újra találkoztak Koblenzben negyven esztendővel később a berni vb-döntő egykori riválisai. Puskás Ferenc, Hidegkuti Nándor, Czibor Zoltán, Buzánszky Jenő, Grosics Gyula egy asztalhoz ült az egykori német nemzeti csapat tagjaival, és az ellenfelekből végül barátok lettek az idők során. Az elnök kiemelte, természetesen a partnerkapcsolat folytatódik, és arra törekednek, hogy ezt a fiatalok tovább vigyék, hiszen fontosnak tartják, hogy ezt a nagyszerű hagyományt őrizzék még évtizedekig.

Dr. Völner Pál, az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára beszédében úgy fogalmazott, ha huszonöt évvel ezelőttre visszagondolunk, akkor elmondhatjuk, hogy rengeteget változott a világ, Európa, és természetesen a futball is. A zene mellett azonban a sport az a nyelv, amelynek segítségével még jobban megérthetjük egymást, éljünk a világ bármely pontján. Kifejtette, 2010-ben kétszázezer igazolt labdarúgó volt, ma pedig már háromszázötvenezernél tartunk, ami lényegesen gyarapodott azóta. Majd reményét fejezte ki, hogy ez a tendencia nem áll meg a jövőben sem, ez az együttműködés pedig továbbra is fennmarad, hiszen rengeteg sportbarát lelkes, önzetlen hozzáállásának, munkájának is hála, hogy ezen a gálán itt ülhetünk valamennyien.

Popovics György, a megyei elnökségi tagja beszédében elsőként Buzánszky Jenő jelenlétének hiányát emelte ki, aki örökzöld történeteivel mindig is mosolyt csalt az arcokra. Hozzátette, bár sok hivatalos eseményen vettek részt, de az igazi barátságok a „harmadik félidőben” köttettek. Szerencsés embernek nevezte magát, ugyanis ismerhette és ismerheti azokat az embereket, akik ennek a negyedévszázados sportkapcsolatnak az alapjait lefektették, akiknek barátságából ez a szövetség létrejött. Ez idő alatt sikeresen, egymás iránti tisztelettel ápolták, a sportolók segítségével pedig élettel töltötték meg ezt a szövetséget, és továbbra is arra buzdította megyénk polgárait, a sporttársadalmat, hogy a példát követve használják ki a sport nyújtotta, személyes részvételen alapuló lehetőségeket és találkozásokat.

Az ünnepségen elismerést vehetett át Hoffmann József volt főtitkár - majd egykori elnökségi tag - dr. Kancz Csaba megyei elnöktől és Khéner László megyei igazgatótól, akinek a megye labdarúgásában végzett munkája által, illetve a nemzetközi kapcsolatok ápolásában elévülhetetlen érdemei voltak.

Ezt követően Popovics György, a megyei közgyűlés elnöke, az MLSZ Komárom-Esztergom Megyei Igazgatóság társadalmi elnökségségének tagja Komárom-Esztergom Megyéért Díjat adományozott Hans-Peter Schlösslernek, amit dr. Theo Zwanziger vett át helyette, és a nevében egyúttal köszönetét fejezte ki.

Végül az 1992-ben írt partnerszerződést megerősítette kézjegyével újra dr. Kancz Csaba, valamint Walter Desch. A rendezvényen több produkcióval bemutatkozott a Show Formációs Táncegyüttes, végül vacsorával, kötetlen beszélgetéssel zárult az este, az elmúlt két évtizedben történt emléke felidézésével, de a jövőbeli tervek, célok is terítékre kerültek.

Vasárnap Tata szépségét csodálták meg vendégeink kisvonat igénybevételével, majd a Német Nemzetiségi Múzeum látogatása szerepelt a programban. A látogatás ebéddel zárult. A német és magyar vezetés is egyetértett abban, hogy ezt a partnerkapcsolatot a jövőben tovább kell ápolni.

 

A német delegáció tagjai, akik részt vettek az ünnepségen

Karin Augustin a Rajna –pfalzi Sportszövetségek elnöke, dr. Theo Zwanziger, a Rajnai, majd Német Labdarúgó Szövetség egykori elnöke, Walter Desch a Rajnai Labdarúgó szövetség elnöke, Armin Bertsch a Rajnai LSZ főtitkára, Norbert Neuser, a Rajnai LSZ alelnöke, Alois Reichert a Rajnai LSZ alelnöke, Norbert Weise elnökségi tag, Walter Kirsten elnökségi tag, Bernd Müchgesang, a Rajnai Labdarúgó Szövetség tiszteletbeli tagja és Wener Lunnebach egykori főtitkár.


További hírek

Általános
Eredményesen zárult a szakmai nap

2018-02-25 08:24:37

Eredményesen zárult a szakmai nap

Több neves fellépő bővítette a megyei szakemberek tudásanyagát.

Általános
Évzárót tartott a szövetség

2017-12-16 08:35:33

Évzárót tartott a szövetség

Jó hangulatú vacsorával és beszélgetéssel zárult a 2017-es esztendő.

Értesítők, információk

2018-03-19 15:21:22

18. hivatalos értesítő

Szponzorok