Elhunyt Osvald Béla, egykori csatár és sikeredző

2019. január. 09., 09:06   |    

Elhunyt Osvald Béla, egykori csatár és sikeredző

Fájó szívvel tudatta családja, hogy elhunyt Osvald Béla, egykori kiemelkedő, esztergomi csatár és sikeredző. Nevéhez fűződik a város egyetlen NB-s bajnoki címe.

Osvald Béla 1939.07.08-án Tatán született. Az alap iskoláit is ott végezte, majd 1954-ben továbbtanulás miatt Esztergomba került, a Bottyán János Technikumba. Egyből bekapcsolódott a város labdarúgóéletébe. Mindkét testvére is sportolt, hiszen húga, Ildi TF-et végzett és NBI-es kézilabdás, néhai bátyja Gyulapedig Pécsen elsőosztályú atléta volt.

Érettségi után 1958-tól dolgozott a Labor MIM-ben a MEO osztályon egészen a nyugdíjazásáig 1998-ig. 1958-ban tagja volt annak a híres technikumi Csapatnak, mely hosszú menetelés után, veretlenül jutott az országos döntőbe, Csabai Lajos vezetésével.

A 60-as években az NB II-ben kiemelkedő tudású, meghatározott csatára volt az esztergomi csapatnak. Sokan szerették volna leigazolni (Vác, Kispest, Dorog), de Osvald Béla valamiért mindig maradt. Talán ehhez hozzájárult, hogy 1962-ben megnősült és megszületett fia, Zsolt, aki szintén a labdarúgásnak szentelte egész életet. Sőt három lányunokája szintén továbbvitte a családi hagyományt, a sportot.

1971-ben edzői képesítést szerzett. Az aktív pályafutás befejezése után elkezdte a több évtizedig tartó edzősködést. Hosszú évekig dolgozott az utánpótlásban (serdülő 2, 1, ifi) sok száz játékost nevelt fel. Legendás módszereit még ma is emlegetik. Számtalan bajnoki címet nyert csapataival.

Sokszor és eredményesen vezette edzőként a város felnőttcsapatát is különböző bajnoki osztályokban. Nevéhez fűződik a város egyetlen NB-s bajnoki címe, az 1973-1974-es évadban megnyerték az NBIII Duna csoportját.

Több helyre is hívták edzőnek, de Osvald Béla egy pilismaróti kitérőt leszámítva, mindig Esztergom labdarúgását szolgálta.

Szeretett sportágától sosem nem tudott elszakadni. Mindennapos vendég volt az elmúlt években is az edzéseken, mérkőzéseken. Nélküle nem lehetett focikupát rendezni, hiszen várta a megszokott széke a sportcsarnokban. 2014-ben ő kapta az Esztergom Sportjáért Életműdíjat.

Nyugodjon békében!


Címkék:

További hírek

Bajnokság
Elkezdődött az alapfokú játékvezető tanfolyam

2019-01-16 08:27:35

Elkezdődött az alapfokú játékvezető tanfolyam

Tatabányán elkezdődött az alapfokú játékvezetői tanfolyam. Az első órán 33 fő jelent meg, amit több mint kétszerese a tavaly jelentkezetteknek.

Bajnokság
Igazgatóságok focitornáján szerepelt csapatunk

2019-01-14 08:56:52

Igazgatóságok focitornáján szerepelt csapatunk

Az MLSZ minden évben megrendezi a megyék közötti focitornát az igazgatóságon dolgozó elnökségi és bizottsági tagoknak valamint a hivatali dolgozóknak.

Bajnokság
Sportszervezői tanfolyam indul megyénkben

2019-01-11 10:14:12

Sportszervezői tanfolyam indul megyénkben

A Magyar Labdarúgó Szövetség Komárom-Esztergom Megyei Igazgatósága Amatőr sportszervezői tanfolyamot indít februárban a megyében működő sportszakemberek (szakosztályvezetők, technikai vezetők, edzők) részére.

Bajnokság
Jótékonysági tornán vett részt az MLSZ megyei igazgatósága

2019-01-08 09:18:17

Jótékonysági tornán vett részt az MLSZ megyei igazgatósága

Negyedik alkalommal szervezték meg január 5-én Vértessomlón az U40+ Kupa elnevezésű teremlabdarúgó tornát, melyen a visszatérő vendégek, a Kormányhivatal, az MLSZ megyei igazgatósága, a Felsőgalla, a Sissy és a házigazdák együttese mellett idén a Groupama is küzdött a serlegért.

Értesítők, információk

2018-03-19 15:21:22

18. hivatalos értesítő

Szponzorok