2020 a sikerek éve volt a férfi A-válogatottnál

2021. január. 04., 09:23   |    

2020 a sikerek éve volt a férfi A-válogatottnál

A magyar labdarúgást is példátlan kihívások elé állította a 2020-as év, melynek végén jelentős sikerekre is visszatekinthetünk. Éves visszapillantónk második részében válogatottjaink szereplését vizsgáljuk meg.

A magyar válogatott 2020-as éve mindössze a három őszi hónapra koncentrálódott, ennyi idő is elég volt azonban ahhoz, hogy kisebb csodát vigyen véghez a Marco Rossi vezette együttes. Az őszi program nyolc mérkőzést tartogatott a mieink számára, kettőt az Európa-bajnoki pótselejtezőkben, hatot a Nemzetek Ligájában.

A mieink teljesítménye minden előzetes elképzelést felülmúlt: szeptemberben idegenbeli sikerrel kezdtük a Nemzetek Ligáját, a Törökországban elért 1-0 megadta az alaphangot a folytatásra, még úgy is, hogy pár nappal később az oroszokkal szemben hazai pályán 3-2-re alulmaradtunk a sorozatban. Innentől kezdve azonban egyik ellenfelünk sem örülhetett győzelemnek ellenünk , majd a Nemzetek Ligájában 1-0-ra győztünk Szerbiában, Oroszországban pedig 0-0-t értünk el.

 

November elején, sokáig emlékezetes mérkőzésen hátrányból felállva 2-1-re legyőztük Izlandot az Eb-részvételről döntő találkozón, majd levezetésként egy szerbek elleni 1-1-es döntetlen, végül a törökök 2-0-s legyőzése következett a Nemzetek Ligájában hét itthon játszó futballistával a kezdőcsapatban. A magyar válogatott így nemcsak az Európa-bajnoki szereplést vívta ki, hanem megnyerte csoportját a Nemzetek Ligája B divíziójában, és feljutott a legerősebb divízióba.

A 2020-as mérleg (5 győzelem, 2 döntetlen, 1 vereség, 12-6-os gólkülönbség) az elmúlt 22 év legjobb szereplése. A megszerzett pontokat tekintetében a mostani, 70,8%-os statisztikai mutatónál jobbat utoljára 22 évvel ezelőtt, 1998-ban produkált a magyar A-válogatott.

 

A nagyszerű eredmények különböző statisztikákban is éreztették hatásukat. Csapatunk három hónap alatt az 52.-ről a 40. helyre jött fel a FIFA-világranglistán, ráadásul a magyar válogatott lett az a csapat, amely 2020-ban a legtöbbet lépett előre a rangsorsban: összesen 44 ranglistapontot gyűjtött, és 12 pozíciót ugrott nyolc mérkőzés alatt.

Az európai válogatottak közül idén kevesen szerepeltek jobban, mint a mieink, mindössze öt csapat szerzett több pontot (abszolút értékben és a meccsenkénti átlagot figyelembe véve egyaránt), mint a magyar: az osztrák, a francia, az olasz, a szlovén és a belga.

Eredményeink hatására a magyar csapatot irányító Marco Rossit holtversenyben a világ 9. legjobb szövetségi kapitányának választotta a labdarúgás történetével és statisztikáival foglalkozó nemzetközi szervezet (IFFHS).

 

Marco Rossi 26 játékosnak adott bizalmat a nyolc mérkőzésen, közülük négyen léptek pályára az összes találkozón: Nagy Ádám, Nikolics Nemanja, Holender Filip és Kalmár Zsolt. Sigér Ádám és Szalai Attila hét-hét meccsen szerepelt, utóbbi mind a hetet végigjátszotta. Nikolics és Kalmár 2-2 góllal járult hozzá a csapat sikereihez, míg a négy meccsen pályára lépő Szoboszlai Dominik ugyancsak kétszer volt eredményes.

A legtöbb játékidőt a nyolc mérkőzésen szerepelő Nagy Ádám töltötte a pályán, 685 percet. Második, a hét találkozón játszó Szalai Attila, 661 perccel. Harmadik a hat mérkőzésen játszó Willi Orbán, 604 perccel. Idén öt játékos mutatkozott nem a csapatban: Schäfer András, Cseri Tamás, Nego Loic, Könyves Norbert és Kecskés Ákos, ketten közülük (Könyves és Nego) gólt is szereztek.

A csapatkapitányi tisztséget Szalai Ádám ötször töltötte be, Nikolics Nemanja két, Gulácsi Péter egy találkozón viselte a karszalagot. A cserék után vette át a feladatot Gulácsi Péter négy, Dibusz Dénes három alkalommal.

 

A 2020-as évben a válogatottban pályára lépő labdarúgók:

8 alkalommal játszott (4):
HOLENDER Filip (FC Lugano SUI – 2 és FK Partizan - SRB – 6),
KALMÁR Zsolt (FC DAC 1904 Dunajská Streda - SVK)
NAGY Ádám (Bristol City FC),
NIKOLICS Nemanja (MOL Fehérvár FC),

7 alkalommal játszott (2):

SIGÉR Dániel (Ferencvárosi TC),
SZALAI Attila (Apollon Limassol FC - CYP).

6 alkalommal játszott (5):

BOTKA Endre (Ferencvárosi TC),
LANG Ádám (Omonia Nicosia - CYP),
NEGO Loic (MOL Fehérvár FC),
Willi ORBÁN (RB Leipzig - GER),
SZALAI Ádám (1. FSV Mainz 05 - GER).

5 alkalommal játszott (3):

FIOLA Attila (MOL Fehérvár FC),
GULÁCSI Péter (RB Leipzig - GER),
KÖNYVES Norbert (Zalaegerszegi TE FC).

4 alkalommal játszott (4):

HANGYA Szilveszter (MOL Fehérvár FC),
SALLAI Roland (SC Freiburg - GER),
SCHÄFER András (FC DAC 1904 Dunajská Streda - SVK),
SZOBOSZLAI Dominik (FC Red Bull Salzburg - AUT).

3 alkalommal játszott (3):

BESE Barnabás (Oud-Heverlee Leuven - BEL),
DIBUSZ Dénes (Ferencvárosi TC),
GAZDAG Dániel (Budapest Honvéd FC).

2 alkalommal játszott (3):

CSERI Tamás (Mezőkövesd-Zsóry FC),
GYURCSÓ Ádám (HNK Hajduk Split - CRO),
VARGA Kevin (Kasımpaşa Spor Kulübü - TUR).

1 alkalommal játszott (2):

KECSKÉS Ákos (FC Lugano - SUI),
LOVRENCSICS Gergő (Ferencvárosi TC).

S hogy milyen lesz a 2021-es év a válogatott számára? Az biztos, hogy jóval nehezebb, mint a 2020-as volt. A részben hazai rendezésű Európa-bajnokságon a vb-címvédő franciákkal, az Eb-címvédő portugálokkal játszunk a Puskás Arénában, a németekkel pedig Münchenben. Az Eb előtt megkezdődik a világbajnoki selejtező sorozat, ahol Angliával és Lengyelországgal is egy csoportban szereplünk, így ellenük kétszer-kétszer lépünk pályára az év során, amely legalább 13 tétmeccset hoz majd a Rossi-csapat számára.

 

Hat mérkőzést játszott a női A-válogatott, Markó Edina búcsúzott

2020-ban Markó Edina szövetségi kapitány vezetésével hat hivatalos nemzetközi mérkőzést játszott a magyar női labdarúgó-válogatott, így 300-ról 306-ra emelkedett legjobbjaink találkozóinak száma. A csapat mérlege 50 százalékos volt idén.

 

A női A-válogatott szereplése az Eb-selejtezőben

 

Győzelemmel hagyta el a pályát Hongkong (4–0) és Románia ellen (7–1) a törökországi Alanyában rendezett felkészülési tornán és Lettországban ellen (5–0) Licpājan, Európa-bajnoki selejtező mérkőzésen. Törökországban egy nem hivatalos mérkőzést is lejátszott a csapat, a kazah bajnok BIIK Kazygurt ellen lépett pályára és nyert 2–1-re.

Döntetlen eredmény nem született. Vereséget is három alkalommal szenvedett válogatottunk, mindhármat Európa-bajnoki selejtező mérkőzésen: Svédország ellen (8–0) GöteborgbanSzlovákia ellen (1–2) Budapesten, az Illovszky Rudolf Stadionban és Izland ellen (0–1) Budapesten, a Szusza Ferenc Stadionban. Végül az Eb-selejtező csoport 4. helyén végzett a csapat.

 

A világjárvány kitörése után leginkább a vírus szabta meg, kik csatlakozhatnak a válogatotthoz, és kiket kell nélkülöznie a csapatnak. 2020-ban két újonc kapott bizonyítási lehetőséget a legjobbak között. A női válogatott 189. játékosa Schildkraut Fruzsina (Diósgyőri VTK), míg a 190. Nagy Virág (Ferencvárosi TC) lett. A gólkirálynő Fenyvesi Evelin lett 3 találattal.

 

Az utánpótlásfutballt egész évre megbénította a koronavírus

Az idei év utánpótlás-válogatottjaink számára szinte értékelhetetlenre sikeredett, hiszen az összes tervezett tétmérkőzés elmaradt, és március után csak a hazai társrendezésű Eb-re készülő U21-es válogatott tudott pályára lépni nemzetközi meccsen. Gera Zoltán szövetségi edző csapata szeptemberben 3-3-as döntetlent játszott a társrendező szlovénokkal, novemberben pedig 2-0-ra legyőzte a szintén Eb-résztvevő oroszokat. U21-es csapatunk nehéz csoportba került a márciusi Eb-n, a németek, a hollandok és a románok ellen fog pályára lépni Székesfehérváron és a Bozsik-stadionban.

 


További hírek

Bajnokság
Partnertalálkozót tartottak Szegeden
Bajnokság
Elkezdődött az V. Aranycsapat Kupa

Értesítők, információk

2018-03-19 15:21:22

18. hivatalos értesítő

Szponzorok