Értesítő

Khéner László: javult focink színvonala

2014-07-18 22:49:45

- Többen azt mondják, érdemes volt egy-egy meccsre kilátogatni az elmúlt szezonban. Ön is úgy látta, hogy a korábbiakhoz képest valamelyest javult a színvonal?

- A június elején befejeződött szezon volt az első, amelyet az MLSZ a bajnoki rendszer átszervezése után rendezett. Mivel a megyei első osztályba a korábban az NB III-ban szerepelt két csapat, a Sárisáp Bányász - Bányász SE néven szerepelt a pontvadászatban (a szerk.) -, illetve a Komárom VSE visszaesett, a bajnokság megerősödéséhez is vezetett. Az átszervezéssel a megyei bajnokságok felértékelődtek. Nem csak nálunk, szerte az országban így volt. Nagyon kiegyenlített volt végig a küzdelem, az utolsó fordulókban dőltek el a dobogós helyezések mindhárom osztályban. Az izgalmas hajrá jót tett a bajnokságoknak. Azt viszont nagyon sajnálom, hogy az NB III-ba a Dorog és a Tatabánya mellé nem tudtunk feladni további csapatokat. Bízom benne, hogy a következő évben lesz olyan megyei első osztályú klub, amelyiknek szurkolhatunk az NB III-as osztályozón.

- Gondolom, sokak szája íze keserű amiatt, hogy az aranyérem sorsa nem a zöld gyepen dőlt el... - Ismeretes: tizenhat büntetőpontot kellett levonnunk a Kecskédi KSK csapatától, mert egyik játékosa öt bajnoki, illetve két kupamérkőzésen jogosulatlanul lépett pályára, érvényes sportorvosi engedélyét nem tudta felmutatni. Sajnálatos dolog, figyelmetlenség történt, mely a megyei első osztályú bajnokság végkimenetelét is nagy mértékben befolyásolta. Az ügyben a megyei igazgatóság bizottságai a szabályok szerint jártak el, szakszerű és jogszerű döntéseket hoztak, melyet az MLSZ jogi bizottsága is megerősített. Sajnos, nem ez az egy ilyen eset történt a bajnokságok során, az Esztergom–Sárisáp Magyar Kupa megyei selejtező sorozat elődöntőjében például olyan játékos lépett pályára, akinek sárga lapos eltiltását kellett volna töltenie. Így hiába nyert 4-0-ra az Esztergom, a Sárisáp csapata jutott a döntőbe. A jövőben a klubvezetőknek sokkal jobban oda kell figyelniük a labdarúgóik játékjogosultságára!

- Ezektől eltekintve, az idén kevesebb volt a botrány is, ám a fegyelmi tárgyalásokat követően kiadott közlönyből kiderült, jócskán akadtak rövidebb-hosszabb időre szóló eltiltások. - Szerencsére megyénk nem hangos a botrányoktól. Sajnos, országos tendencia, hogy évről évre növekszik a fegyelmi ügyek száma. Ezt a jövőben mi is szeretnénk visszaszorítani, hiszen célunk, hogy rend legyen a mérkőzéseken és minél több szurkoló látogassa azokat. Igyekszünk tenni azért is, hogy a pályán kívül is rend legyen, a polgárőr szövetséggel még szorosabbá szeretnénk fűzni a kapcsolatunkat, és biztonsági, illetve infrastrukturális bizottságot is létrehozunk. Ismétlem: rendnek kell lenni a pályákon és a pálya korlátján kívül is.

- Infrastruktúrát is említett az idén. Ezen a területen is jelentős előrelépés történt? Rengeteg műfüves pálya átadására, kisebb-nagyobb felújítások utáni avatásokra kapott meghívót szerkesztőségünk. - Előkelő helyet foglalunk el, nagyobb megyéket is megelőzünk. Amatőr egyesületeink infrastrukturális körülményei rengeteget fejlődtek az elmúlt esztendőkben, pályák, öltözők újulhattak meg, több sportszervezet gazdagodott új öntözőberendezéssel. 2013-ban 28, míg az idén 34 egyesület között oszthattunk szét 91-91 millió forintot. Tavaly hat új műfüves pálya épült, hamarosan újabbakat avatunk, néhány héten belül azt is elmondhatjuk, hogy mind a négy, dorogi, komáromi, oroszlányi és tatabányai, utánpótlási célokat szolgáló alközpontunkban lesz nagy méretű műfüves pálya. A társaságiadó-kedvezménynek (TAO) köszönhetően 489 millió forint jutott megyénk amatőr egyesületeinek, ebből csaknem 259 milliót fordítottak az utánpótlásra, 222-öt pedig a tárgyi feltételek javítására. A magyar labdarúgásban a legnagyobb előrelépést a körülmények javulásában látom, hiszen óriási léptékű fejlődés tapasztalható ezen a területen.

- Utánpótlás-nevelés. Itt is sikerült előrébb lépni? - A bajnoki idény kezdetén a szakmai struktúrát is átszervezte az MLSZ. A szakmai igazgató fennhatósága alá tartozó Grassroots koordinátorok is megkezdték munkájukat. Sokkal hatékonyabb lett a rendszer. 2014-ben is tovább folytatódott a Bozsik egyesületi és intézményi program valamint tovább bővült a Coca-Cola Középiskolai program. Az idén hét játékost adtunk az U14-es korosztályból a régiós válogatottba. Erre már nagyon régen volt példa. Az ehhez a korcsoporthoz tartozó gyerekek az MLSZ zánkai edzőtáborozásán is részt vesznek, majd augusztus végén a rajnai kapcsolatunknak köszönhetően Németországban töltenek egy hetet az U15-ös válogatottunkkal együtt. Az edzőtáborozáson kívül felkészülési meccseket is játszanak majd. Itt jegyzem meg azt is, hogy németországi tanfolyamon vehet majd részt két edzőnk is. A háromhetes kurzus költségeit partnereink vállalták magukra. Az utánpótlás-neveléssel kapcsolatban még annyit: megyénk több egyesülete szerepelt NB II-es bajnokságban. A dorogiak, a komáromiak, a lábatlaniak és a tatabányaiak is szereztek érmet. Ez is a gyerekek erősödését jelzi.

- Mikor kezdődik a szezon? - Augusztus 2-án a Tata–Sárisáp Magyar Kupa megyei döntője lesz az első tétmérkőzés. A megyei bajnokságokban két héttel később, augusztus 16-án és 17-én indulnak útjukra a labdák.

- Lesz valamilyen jelentős változás? - A megyei I. osztályban bevezetjük az amatőr licencet, valamint mindhárom osztályban a kispadon helyet foglalóknak az azonosítások miatt regisztrációs kártyát kell kiváltaniuk.

- Miért van erre szükség? - A támogatásoknak köszönhetően egyre jobb körülmények között dolgozhatnak a klubok. Az MLSZ ebből szeretne profitálni, vagyis színvonalasabb focit szeretne látni. Csakúgy, mint a szurkolók. A kluboknak pénzügyi és szakmai terveket is készíteniük kell, és az elképzeléseiket minél színvonalasabban kell megvalósítaniuk. Eddig az NB III-ig volt kötelező a licenc. Az MLSZ álláspontja az, hogy már ezen a szinten meg kell kezdeni a minőségi munkát. A gyerekek nem az akadémiákon ismerkednek meg a labdarúgás alapjaival, hanem a kistelepüléseken. Ha a falvakban, a kisebb városokban nem kapják meg a gyerekek az alapokat, a képzési deficitet már később nem lehet pótolni. Ha pedig nincsenek meg az alapok, később nemzetközi szinten nem lehet felvenni a versenyt.

Értesítők, információk

2018-03-19 15:21:22

18. hivatalos értesítő

További hírek

Bajnokság
Elkezdődött az alapfokú játékvezető tanfolyam

2019-01-16 08:27:35

Elkezdődött az alapfokú játékvezető tanfolyam

Tatabányán elkezdődött az alapfokú játékvezetői tanfolyam. Az első órán 33 fő jelent meg, amit több mint kétszerese a tavaly jelentkezetteknek.

Bajnokság
Igazgatóságok focitornáján szerepelt csapatunk

2019-01-14 08:56:52

Igazgatóságok focitornáján szerepelt csapatunk

Az MLSZ minden évben megrendezi a megyék közötti focitornát az igazgatóságon dolgozó elnökségi és bizottsági tagoknak valamint a hivatali dolgozóknak.

Bajnokság
Sportszervezői tanfolyam indul megyénkben

2019-01-11 10:14:12

Sportszervezői tanfolyam indul megyénkben

A Magyar Labdarúgó Szövetség Komárom-Esztergom Megyei Igazgatósága Amatőr sportszervezői tanfolyamot indít februárban a megyében működő sportszakemberek (szakosztályvezetők, technikai vezetők, edzők) részére.

Bajnokság
Elhunyt Osvald Béla, egykori csatár és sikeredző

2019-01-09 09:06:19

Elhunyt Osvald Béla, egykori csatár és sikeredző

Fájó szívvel tudatta családja, hogy elhunyt Osvald Béla, egykori kiemelkedő, esztergomi csatár és sikeredző. Nevéhez fűződik a város egyetlen NB-s bajnoki címe.

Szponzorok